فهرست مطالب

دانشکده دندان پزشکی اصفهان - سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 78، بهار 1401)

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 78، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علی حافظ قرآن، رودابه کودریان، وحید حسن زاده، الناز عمرانی راد صفحات 1-9
    مقدمه

    ارزیابی ضخامت استخوان آلویولار، برای جایگذاری مناسب ایمپلنت و ساپورت و زیبایی بافت نرم اطراف رستوریشن‌های ایمپلنتی بسیار مهم است. هدف از این پژوهش، تعیین ارتباط بین پروتروژن اسکلتی فکین و تمایل لبیولینگوالی دندان‌ها با ضخامت استخوان آلویولار ناحیه‌ی قدامی ماگزیلا و مندیبل با استفاده از توموگرافی کامپیوتری اشعه‌ی مخروطی (Computed beam computed tomography) CBCT بود.

     

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی، از 100 بیمار مراجعه‌کننده به بخش رادیولوژی دانشکده‌ی دندان‌پزشکی تبریز که جهت جایگذاری ایمپلنت بین سال‌های 1392 تا 1394 اقدام کرده بودند، تصویر توموگرافی کامپیوتری اشعه‌ی مخروطی تهیه شد. پروتروژن ماگزیلا و مندیبل با اندازه‌گیری زوایای SNA و SNB و تمایل لبیولینگوالی دندان‌های قدامی ماگزیلا و مندیبل با اندازه‌گیری زوایای U1-NA و L1-NB تعیین گردید. ضخامت استخوان باکال در 3 میلی‌متر زیر (A) CEJ (Chemical engineering journal)، قسمت میانی ریشه (B) و آپکس (C) اندازه‌گیری شد. آنالیز داده‌ها با روش‌های آمار توصیفی و ضریب همبستگی Pearson در سطح معنی‌داری 0/05 > p value به دست آمد.

    یافته‌ ها

    میانگین ضخامت استخوان در سطح C، بیشتر و در سطح A، کمتر از دو سطح دیگر بود. بین میانگین ضخامت استخوان ماگزیلا و SNA (به جز ناحیه‌ی B کانین) ارتباط آماری معنی‌داری وجود نداشت (0/05 < p value). بین میانگین ضخامت ماگزیلا و U1-NA و همچنین میانگین ضخامت مندیبل و SNB و L1-NB ارتباط آماری معنی‌داری وجود ندارد (0/05 < p value).

     

    نتیجه‌ گیری

    ارتباط آماری بین پروتروژن ماگزیلا و مندیبل و تمایل لبیولینگوالی دندان‌های قدامی و ضخامت استخوان آلویولار وجود نداشت

    کلیدواژگان: دندان، استخوان آلوئولار، ضخامت، توموگرافی کامپیوتری اشعه ی مخروطی
  • فرزانه آقاخانی، امیرمنصور شیرانی، نیما امینی صفحات 10-17
    مقدمه

    آفت عود‌کننده، یک زخم شایع و دردناک در ناحیه‌ی دهان است. هدف از این مطالعه، بررسی زمان تابش لیزر در دوز یکسان در درمان آفت عود‌کننده‌ی دهان بود و مطالعه‌ی مشابهی دیده نشد.

    مواد و روش‌ها

    در این کارآزمایی بالینی دوسوکور، تعداد 30 بیمار مراجعه‌کننده به بخش بیماری‌های دهان دانشکده‌ی دندان‌پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، با آفت دهانی کوچک و به روش نمونه‌گیری آسان و بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شده و به صورت تصادفی به دو گروه مشابه تقسیم شدند. لیزر دیود کم توان nm660، در گروه A با 200 میلی‌وات و20 ثانیه و در گروه B با 20 میلی‌وات و 200 ثانیه به تعداد دو جلسه در روزهای اول و سوم تابانده شد و مدت زمان بهبودی بالینی و شدت درد در دو گروه باهم مقایسه گردید. داده‌ها با استفاده آزمون‌های آماری Independent t-test و Mann-Whitney تجزیه و تحلیل شدند (0/05 > p value).

    یافته‌ ها

    میانگین درد روز اول بعد از لیزر تا روز هفتم در گروه B، به طور معنی‌داری کمتر از گروه A بود (0/001 > p value). میانگین اندازه‌ی ضایعه در روزهای سوم (0/03 = p value)، پنجم (0/001 > p value) و هفتم (0/001 = p value) در گروه B به طور معنی‌داری کمتر از گروه A بود. میانگین مدت زمان بالینی بر طرف شدن ضایعه در گروه B به طور معنی‌داری کمتر از گروه A بود (0/001 > p value).

    نتیجه‌گیری

     بر اساس نتایج این مطالعه، توان پایین‌تر و زمان تابش طولانی‌تر لیزر دیود 660 نانومتر برای درمان زخم‌های آفت دهانی پیشنهاد می‌شود

    کلیدواژگان: زخم آفت، لیزر کم توان، مدت زمان بهبودی زخم، درد
  • فاطمه یاری، مهدی رفیعی، آرش گلستانه، ایلناز احرامی صفحات 18-24
    مقدمه

    جراحی ارتوگناتیک، علاوه بر تغییراتی که در ظاهر صورت و اکلوژن ایجاد می‌کند، بیومکانیک و نیروی حاصل از جویدن را نیز تغییر می‌دهد. هدف از مطالعه‌ی حاضر، بررسی تغییرات ماکزیمم نیروی بایت بعد از جراحی‌های ارتوگناتیک در بیماران کلاس III بود.

    مواد و روش‌ها

     در این مطالعه‌ی کارآزمایی بالینی، 20 بیمار اسکلتال کلاس III مراجعه‌کننده به دانشکد‌ی دندان‌پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) در سال تحصیلی 1397 تا 1398 که تحت درمان ارتودنسی و آماده‌ی عمل جراحی فک بودند، انتخاب شدند. اندازه‌گیری بیت، بلافاصله قبل از انجام جراحی و 3 ماه بعد از انجام جراحی انجام شد. تکنیک جراحی در این بیماران، تکنیک 2 فک بود. حداکثر نیروی بایت دندانی در 2 ناحیه‌ی مولر اول سمت راست ماگزیلا و مولر اول سمت چپ ماگزیلا در دو فاصله‌ی زمانی قبل از جراحی و سه ماه بعد از جراحی اندازه‌گیری شد. سنسور، ابتدا بر روی دندان مولر اول ماگزیلا یک سمت گذاشته و سپس طرف دیگر و بار دیگر بلعکس انجام شد. اندازه‌گیری در هر سمت سه مرتبه تکرار شده و بیشترین عدد حاصله به عنوان MBF (Maximum bite force) بیمار یادداشت گردید، داده‌ها با آزمون‌های آماری ANOVA و Tukey تجزیه و تحلیل شدند (0/05 = α).

    یافته‌ ها

     میانگین حداکثر نیروی بایت دندانی 3 ماه بعد از جراحی فک، کاهش معنی‌داری یافته بود (0/001 > p value) ولی بین نیروی بایت با جنسیت افراد، ارتباط معنی‌داری وجود نداشت (0/244 = p value).

    نتیجه‌ گیری

    جراحی فک در بیماران کلاس III اسکلتال، باعث کاهش نیروی بایت در 3 ماه بعد از جراحی فک گردید

    کلیدواژگان: نیروی بایت دندانی، مال اکلوژن کلاس
  • سعیده طالبیان پور، هاجر عطارزاده صفحات 25-32
    مقدمه

    برای کاهش ریزنشت، تکنیک‌ها و مواد مختلفی پیشنهاد شده‌اند. هدف از این مطالعه، بررسی تطابق لبه‌ای و ریزنشت ترمیم‌های کامپوزیت در دندان‌های کانین شیری با تکنیک ساندویچ به روش باز (Open sandwich) و لاینرهای متفاوت می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

     این مطالعه‌ی تجربی و مقطعی در سال 1398، در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) صورت گرفت. تعداد 60 دندان کانین شیری سالم در 3 گروه جهت انجام ترمیم کامپوزیت تقسیم شدند. در سطح باکال نمونه‌ها حفره‌ی کلاس V با فاصله‌ی 1 میلی‌متر زیر CEJ (Cementoenamel junction)، تراش داده شده و در گروه یک و دو، 1 میلی‌متر، لاینر یونوسیل و گلاس آینومر Fuji II در کف حفره قرار داده شد. سپس ترمیم با کامپوزیت 3MZ250 صورت گرفت. در گروه 3 (شاهد)، ترمیم بدون لاینر انجام شد. پس از رنگ‌آمیزی، نمونه‌ها در محلول متیلن‌بلو 0/5 درصد، مقاطع برش باکولینگوالی با ضخامت 1 میلی‌متری تهیه و بررسی ریزنشت با استریو میکروسکوپ صورت گرفت. به صورت تصادفی ساده با روش آماری Simple Random Sampling، 5 نمونه از هر گروه برای بررسی تطابق لبه‌ای با SEM (Scanning electron microscope) انتخاب گردید. برای مقایسه‌ی گروه‌های سه‌گانه از آزمون غیر پارامتریک Chi-square و Kruskal-Wallis و برای مقایسه‌ی هر گروه باهم از آزمون غیر پارامتریک Mann-Whitney استفاده شد. سطح معنی‌داری، 0/05 > p value و نرم‌افزار مورد استفاده GPower بود.

     

    یافته‌ ها

    میزان ریزنشت در مارجین جینجیوالی در گروه‌های با تکنیک ساندویچ به روش باز (Open sandwich) و لاینرهای یونوسیل و Fuji II نسبت به شاهد، معنی‌دار بود (0/003 = p value). بین دو گروه یونوسیل و Fuji II تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد (0/795 = p value). بررسی با SEM، هیچگونه تفاوت معنی‌داری بین 3 گروه در ریزنشت مارجین جینجیوالی مشاهده نگردید (0/232 = p value).

     

    نتیجه‌گیری

     استفاده از دو لاینر یونوسیل و Fuji II در حفره‌های کلاس V ترمیم شده با تکنیک Open sandwich در دندان‌های قدامی شیری می‌تواند ریزنشت لثه را کاهش دهد

    کلیدواژگان: ریزنشت دندانی، یونوسیل، گلاس آینومر، ترمیم دندان
  • فرشته سیده، رضا دارابی، منیره نیلی، پویا آشتی جو صفحات 33-41
    مقدمه

    تطابق لبه‌ای، یکی از فاکتورهای کلیدی در موفقیت روکش‌های ثابت است. شناسایی تطابق لبه‌ای به منظور شناسایی فاصله و همچنین جلوگیری از بروز بیماری‌ها امری ضروری می‌باشد. هدف از این مطالعه، بررسی دو روش پرینت سه بعدی و دستی به منظور ساخت روکش‌های کامل خارج تاجی Heat press با تطابق لبه‌ای بیشتر بود.

    مواد و روش‌ها

     این مطالعه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) به روش تجربی- آزمایشگاهی با استفاده از 20 نمونه انجام گرفت. 10 تری برای گروه وکس‌آپ دستی و 10 تری برای گروه پرینت تهیه گردید. تطابق برای هر روکش در نقطه‌ی میانی باکال، نقطه‌ی میانی مزیال، نقطه‌ی میانی لینگوال، نقطه‌ی میانی دیستال و هر چهار لاین انگل اندازه‌گیری گردید. داده‌ها با استفاده از آزمون Kruskal-Wallis و Mann-Whitney تجزیه و تحلیل شدند (0/05 = α).

     

    یافته‌ ها

     بین فاصله‌ی روکش از لبه‌ی مارجینال در هشت قسمت دندان به روش دستی تفاوت معنی‌دار وجود داشت (0/001 > p value). بین فاصله‌ی روکش از لبه‌ی مارجینال در هشت قسمت دندان به روش پرینت سه بعدی، تفاوت معنی‌دار وجود نداشت (0/614 = p value). فاصله‌ی روکش از لبه‌ی مارجینال به روش پرینت سه بعدی و دستی، تفاوت معنی‌دار داشت (0/001 > p value).

    نتیجه‌ گیری

     تطابق روکش‌های کامل خارج تاجی Heat press در روش پرینت سه بعدی نسبت به روش وکس‌آپ دستی، تفاوت معنی‌داری نداشت

    کلیدواژگان: تطابق لبه ای دندانی، روکش دندان، پروتزهای دندانی
  • فروز کشانی، نکیسا ترابی نیا، ندا دیناروند صفحات 42-49
    مقدمه

    تشخیص و تجویز صحیح دارو، یکی از بخش‌های اصلی درمان توسط کارکنان بهداشتی از جمله دندان‌پزشکان است. لذا در این زمینه باید آگاهی لازم را داشته و عملکرد مناسبی را در انتخاب دارو، دوز مناسب و دوره‌ی درمانی انجام دهند. مطالعه‌ی‌ حاضر با هدف ارزیابی آگاهی و عملکرد دانشجویان سال آخر دندان‌پزشکی و دندان‌پزشکان عمومی شهر اصفهان انجام گرفته است.

    مواد و روش‌ها

    مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی و مقطعی حاضر، بر روی 99 دانشجوی سال آخر دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و نیز 89 دندان‌پزشک عمومی شاغل در این شهر در سال 1398 به انجام رسید. پرسش‌نامه‌ی این مطالعه در 3 بخش اطلاعات دموگرافیک، آگاهی و عملکرد بود. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماری T-test، آنالیز one-way ANOVA و ضریب همبستگی Spearman مورد تحلیل قرار گرفت (0/05 > p value).

    یافته‌ ها

    سطح آگاهی دندان‌پزشکان عمومی و دانشجویان به ترتیب در سطح ضعیف (2/2 و 3 درصد)، متوسط (82 و 9/82 درصد) و خوب (15/8 و 14/1 درصد) و عملکرد دندان‌پزشکان و دانشجویان به ترتیب در سطح ضعیف (9/7 تا 5 درصد)، متوسط (84/2 تا 89/6 درصد) و خوب (7/9 و 8/1 درصد) به دست آمد. نمره‌ی آگاهی دندان‌پزشکان (0/0001 > p value، 0/417 = r) و دانشجویان (03/0- > p value، 0/213 = r) با عملکرد ایشان ارتباط مستقیمی داشت. مقایسه‌ی آگاهی و عملکرد دانشجویان و دندان‌پزشکان، تفاوت آماری معنی‌داری نشان نداد.

     

    نتیجه‌ گیری

     به نظر می‌رسد برگزاری بازآموزی و ساخت پمفلت‌های آموزشی در زمینه‌ی آگاهی در تجویز داروها و نیز عملکرد در این زمینه می‌تواند به بالا بردن آگاهی و عملکرد دانشجویان کمک نماید

    کلیدواژگان: دانش، دندان پزشکان، داروهای تجویزی
  • نکیسا ترابی نیا، رویا شرکت، امیرحسین رنجبر، فروز کشانی * صفحات 50-58
    مقدمه

    با افزایش استفاده از خدمات دندان‌پزشکی و به طبع آن افزایش به کارگیری مواد مختلف، شیوع واکنش‌های آلرژیک علیه این مواد با افزایش رو به رو بوده است. در این شرایط، تشخیص واکنش‌های آلرژیک و شیوع آن در میان دندان‌پزشکان اهمیت پیدا می‌کند. هدف این مطالعه، بررسی میزان شیوع واکنش‌های آلرژیک به مواد دندان‌پزشکی در دانشجویان، دستیاران و اعضای هیات علمی دانشکده‌ی دندان‌پزشکی اصفهان بود.

    مواد و روش‌ها

    مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی حاضر در دانشکده‌ی دندان‌پزشکی اصفهان در سال 1397 با استفاده از فرم جمع‌آوری اطلاعات که با راهنمایی اساتید و همکاری گروه ایمونولوژی دانشکده‌ی پزشکی تهیه گردید، بر روی دانشجویان بالینی، دستیاران و اعضای هیات علمی دانشکده‌ی دندان‌پزشکی انجام شد. در نهایت داده‌ها با روش‌های آمار توصیفی، آزمون Chi-Square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (0/05 > p value).

    یافته‌ها

    از بین 200 نفر شرکت‌کننده (152 دانشجو، 23 دستیار و 25 اعضای هیات علمی) 64 درصد از کل افراد، حداقل یک بار در محیط کار دندان‌پزشکی واکنش آلرژیک داشتند (در بین دانشجویان، 69/1 درصد، دستیاران، 40/7 درصد و اعضای هیات علمی، 56 درصد). شایع‌ترین واکنش آلرژیک خارش پوست، کهیر و واکنش‌های تنفسی بودند. بخش‌های پرکلینیک، بیشترین شیوع واکنش‌های آلرژیک را داشتند (0/003 = p value).

    نتیجه‌گیری

    شیوع واکنش‌های آلرژیک ناشی از آلرژن‌های محیط کار دندان‌پزشکی بسیار حایز اهمیت بوده و شایع‌ترین واکنش‌ها، واکنش‌های پوستی و بعد از آن واکنش‌های تنفسی هستند. همچنین بیشترین آلرژی به مواد دندان‌پزشکی مربوط به دستکش لاتکس بود.

    کلیدواژگان: فراوانی، آلرژن، کارکنان دندان پزشکی
  • الهه نجفی، مصطفی امینی رارانی، مریم معینی * صفحات 59-69
    مقدمه

    سلامت دهان و دندان، یک عامل موثر در کیفیت زندگی محسوب می‌شود. هدف از این مطالعه، بررسی عوامل مرتبط با تقاضای خدمات دندان‌پزشکی پایه در خانوارهای ایرانی بود.

    مواد و روش‌ها

    مطالعه‌ی‌ حاضر از نوع تحلیل ثانویه داده‌های Cross sectional بود و در آن اطلاعات گردآوری شده در پیمایش ملی هزینه‌- درآمد خانوار در سال‌های 1396 تحلیل شدند. نمونه‌ی پژوهش حاضر شامل 17548 خانوار واجد شرایط از کل کشور بود. برای بررسی تقاضای خدمات دندان‌پزشکی از مدل‌سازی Logistic regression استفاده گردید. در مجموع سه مدل برازش شد.

    یافته‌ها

    احتمال تقاضای خدمات دندان‌پزشکی پایه در خانوارهایی که سرپرستان تحصیلات بالاتر داشتند، یا غیر متاهل و یا غیر شاغل بودند، به شکل معنی‌داری کمتر بود (0/05 > p value). احتمال تقاضا برای خدمات دندان‌پزشکی پایه، در هر پنجک درآمدی نسبت به پنجک درآمدی اول (کم درآمدترین خانوارها)، به شکل معنی‌داری بالاتر بود (0/05 > p value). همچنین، احتمال تقاضای خانوار برای خدمات دندان‌پزشکی پایه در خانوارهای دارای سالمندان بالای 70 سال و خانوارهای دارای فرد 6 تا 12 سال، نسبت به سایر خانوارها به شکل معنی‌داری بیشتر بود (0/05 > p value). رفتار بعضی متغیرها در مدل‌های مختلف برازش شده متفاوت بود (0/05 > p value).

    نتیجه‌گیری

    احتمال تقاضای خدمات دندان‌پزشکی پایه توسط خانوار با متغیرهای جمعیت‌شناختی، متغیرهای اقتصادی و ساختار سنی اعضای خانوار ارتباط معنی‌دار داشت. بنابراین، تصمیمات سیاستی مربوط به خدمات دندان‌پزشکی لازم است مبتنی بر وضعیت جمعیت‌شناسی، تفاوت‌های اقتصادی و ساختار سنی افراد جامعه باشد.

    کلیدواژگان: مراقبت دندانی، خانوار، ایران
  • فیروزه نیلچیان*، احمدرضا محمد صالحی، علی اخوان صفحات 70-78
    مقدمه

     تلاش در جهت ارتقا سطح مهارت‌های بالینی در تمامی دانشجویان رشته‌های پزشکی به ویژه دندان‌پزشکی و نقش آن در توسعه‌ی مبانی اخلاق حرفه‌ای، لازم و ضروری می‌باشد. هدف از این مطالعه، ارزیابی دوره‌ی آموزشی مهارت بالینی ارتباطی دانشجویان دانشکده‌ی دندان‌پزشکی اصفهان قبل و بعد از تدریس بود.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه از نوع شبه آزمایشی (Quasi-experiment) و به صورت Uncontrolled before and after می‌باشد. در این مطالعه، 100 نفر از دانشجویان دندان‌پزشکی شهر اصفهان در سال 1395 قبل از گذراندن واحد مذکور و بعد از آن شرکت داده شدند و با استفاده از پرسش‌نامه‌ی روایا و پایا شده، نمره‌ی مهارت‌های بالینی ارتباطی گروه مذکور تعیین و مورد مقایسه قرار گرفتند. داده‌های به دست آمده با استفاده از جدول، نمودار، شاخص‌های مرکزی و پراکندگی توصیف با استفاده از آزمون‌های آماری Independent t-test و آنالیز کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی‌داری 0/05 = p value به دست آمد.

    یافته‌ها

    بر اساس نتایج به دست آمده از تحلیل داده‌ها، اختلاف بین بینش و سطح آگاهی دانشجویان قبل و بعد از تدریس درس مربوطه مشاهده گردید. همچنین بر اساس همین آزمون، میانگین نمره‌ی مهارت بالینی پس از طی دوره‌ی آموزشی در مردان و زنان معنی‌دار نبود (0/845 = p value). بین سایر زیرمقیاس‌ها با جنسیت نیز قبل و بعد از آموزش، ارتباط معنی‌دار مشاهده نگردید (0/2 = p value).

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از تحلیل داده‌ها، ارایه‌ی نظری درس مذکور در بینش دانشجویان در رابطه با مهارت‌های بالینی بهبود پیدا کرده است. لذا کسب دیدگاه دانشجویان دندان‌پزشکی از عناصر لازم در بهبود آموزش و تربیت تامین‌کنندگان سلامت دهان و دندان جامعه در آینده، مهم می‌باشد.

    کلیدواژگان: دندان پزشکی، مهارت های بالینی ارتباطی، دانشجویان دندان پزشکی
  • محمدصادق شیرانی زاده، آزاده ترک زاده *، افشین یادگاری نائینی، سید ساسان آریا نژاد صفحات 79-88
    مقدمه

    ارزیابی ابعاد استخوان آلویولار باکال و پالاتال در دندان‌های قدامی ماگزیلا در بیمارانی که کاندید جایگزینی فوری ایمپلنت میباشند، از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف از این مطالعه، ارزیابی ضخامت استخوان آلویولار باکال و پالاتال دندان‌های قدامی ماگزیلا بر روی تصاویر CBCT (Cone beam computed tomography) بود.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی، تصاویر CBCT 78 بیمار مراجعه‌کننده به بخش رادیولوژی دانشکده‌ی دندان‌پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) در سال 98-1397 مورد بررسی قرار گرفت. ضخامت استخوان آلویولار باکال و پالاتال دندان‌های قدامی ماگزیلا در سه محل کرست، ناحیه‌ی میانی ریشه و آپکس به وسیله‌ی نرم‌افزار Sidexis اندازه‌گیری گردید و بین دو جنس مذکر و مونث مقایسه شد. داده‌ها با آزمون آماریT-test آنالیز شدند (0/05 >p value).

    یافته‌ها

    ضخامت استخوان آلویولار باکال در محل کرست و ناحیه‌ی میانی ریشه‌ی دندان‌های سانترال، لترال و کانین کمتر از 1 میلی‌متر بود. ضخامت استخوان آلویولار باکال در محل آپکس دندان‌های سانترال، لترال و کانین بیشتر از 1 میلی‌متر بود. ضخامت استخوان آلویولار پالاتال در محل کرست دندان‌های سانترال، لترال و کانین کمتر از 1 میلی‌متر بود ولی ضخامت استخوان آلویولار پالاتال در ناحیه‌ی میانی ریشه و آپکس بیش از 1 میلی‌متر بود. بین جنسیت و ضخامت استخوان آلویولار باکال تفاوت آماری معنی‌داری وجود نداشت (0/05 < p value). بین جنسیت و ضخامت استخوان آلویولار پالاتال، در محل کرست دندان‌های لترال و کانین و در ناحیه‌ی میانی ریشه و آپکس هر سه دندان سانترال، لترال و کانین، مردان به طور معنی‌داری بیشتر از زنان بود (0/05 > p value).

    نتیجه‌گیری

    استخوان آلویولار باکال، در محل کرست و ناحیه‌ی میانی ریشه و استخوان آلویولار پالاتال، در محل کرست با ضخامت کمتر از یک میلی‌متر وجود داشت.

    کلیدواژگان: توموگرافی کامپیوتری اشعه مخروطی، ماگزیلا، ساکت دندانی
  • نگین رضوی، منیره نیلی*، مسعود فیض بخش، بهادر افروز، سینا جمشیدی صفحات 89-97
    مقدمه

     انحنای اسپی در بازسازی‌های کامل دهان، اهمیت زیادی داشته که می‌توان به عنوان یک مرجع برای بازسازی‌های پروتزی و ارتودنسی استفاده کرد. هدف از مطالعه‌ی حاضر، برآورد مقادیر انحنای اسپی در قوس‌های مندیبل و ماگزیلا و تعیین رابطه‌ی آن با اورجت و اوربایت در انواع مال‌اکلوژن‌ها بود.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه‌ی توصیفی- مقطعی، 75 جفت کست دندانی با سیستم دندانی دایمی و واجد مولرهای دوم، موجود در کلینیک واحد دندان‌پزشکی دانشگاه آزاد خوراسگان و مطب‌های خصوصی ارتودنسی انتخاب شدند و در سه گروه 25تایی بر اساس مال‌اکلوژن I، II و III تقسیم شدند. برای اندازه‌گیری شعاع انحنای اسپی، نوک کاسپ‌های کانین، مزیوبوکال مولر اول و کاسپ دیستوباکال مولر دوم به شکل یک قوس به هم متصل و برای اندازه‌گیری عمق انحنای اسپی پلن‌رفرنس از کاسپ باکال‌کانین تا کاسپ دیستوباکال مولر دوم متصل شده و خطوط عمود از این خط به لبه‌ی کاسپ پرمولرها، مولرهای اول و کاسپ مزیوبوکال مولر دوم کشیده شد. اورجت به صورت میانگین، 6 دندان جلویی بالا و اوربایت به صورت میانگین، 4 دندان جلویی پایین اندازه‌گیری شد. داده‌ها با آزمون‌های آماری ANOVA، Tukey و correlation Pearson تجزیه و تحلیل شدند (0/05 = α).

    یافته‌ها

    در مال‌اکلوژن کلاس II، مقادیر اوربایت، رابطه‌ی معنی‌داری با شعاع (0/02 = p value) و عمق انحنای اسپی (0/04 =p value) داشته و در مال‌اکلوژن کلاس III، مقادیر اوربایت رابطه‌‌ی معنی‌داری با عمق انحنای اسپی (0/001 =p value) داشت. در مال‌اکلوژن کلاس II، انحنای اسپی عمیق‌تر و اوربایت بیشتر بوده و در مال‌اکلوژن کلاس III، رابطه‌‌ی مستقیمی بین مقادیر انحنای اسپی و اوربایت دیده شد.

    نتیجه‌گیری

    انحنای اسپی، بر مقادیر اورجت و اوربایت تاثیرگذار بوده و وجود اوربایت افزایش‌یافته از یک انحنای اسپی عمیق ناشی می‌گردد.

    کلیدواژگان: انحنای اسپی، مال اکلوژن، اورجت، اوربایت
  • شیرین پژوهنده، حسن مومنی*، شهاب اعتمادی، آرمان ابراهیمی صفحات 98-106
    مقدمه

    کانال فک پایین یک ساختار آناتومیک قابل توجه در حیطه‌ی دندان‌پزشکی ایمپلنت است و توموگرافی کامپیوتری با پرتو مخروطی CBCT (Cone beam computed tomography) یک روش تشخیصی مهم در دندان‌پزشکی است. هدف از این تحقیق ارزیابی فراوانی تنوعات آناتومیکی کانال مندیبولار مشاهده شده در تصاویر CBCT بود.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی شامل ارزیابی 384 کانال آلویلار تحتانی در 192 بیمار بود که برای گرفتن سی‌تی‌اسکن با اشعه‌ی مخروطی به بخش رادیولوژی دانشگاه آزاد اصفهان واحد اصفهان (خوراسگان) در سال 1396 ارجاع داده شده بودند. رادیوگرافی‌ها برای ارزیابی فراوانی تنوعات مختلف کانال مندیبولار چپ و راست به تفکیک جنسیت از نظر موقعیت فوقانی- تحتانی، موقعیت باکولینگوالی و شکل مسیر کلی کانال بررسی گردید. فراوانی و تیپ‌های مختلف کانال‌های دو شاخه‌ی مندیبل موجود نیز بررسی شد. داده‌ها توسط آزمون‌های آماری Chi Square،independent T Test ،paired T- test تحلیل شدند (0/05 >p value).

    یافته‌ها

    کانال مندیبل به صورت 2/1 درصد موقعیت پایینی، 11/9 درصد موقعیت بالایی و 86 درصد موقعیت حد واسط بود. بین موقعیت کانال مندیبل با جنسیت رابطه‌ی معنی‌داری وجود داشت (0/004 p value =). شیوع کانال دو شاخه 14/8 درصد گزارش گردید. بین شکل مسیر کلی کانال با جنسیت رابطه‌ی معنی‌داری وجود نداشت. بین میانگین فاصله‌ی کانال مندیبولار تا کورتکس باکال در دو ناحیه‌ی مولر و راموس با جنسیت افراد و سمت کانال مورد بررسی تفاوت معنی‌داری وجود نداشت (0/05 <p value).

    نتیجه‌گیری

    بیشترین فراوانی کانال مندیبل در غالب افراد مورد بررسی، در سمت راست در موقعیت حد واسط بود. میانگین فاصله‌ی کانال مندیبولار تا کورتکس باکالی در ناحیه‌ی راموس و مولری در دو سمت راست و چپ دو سمت بین آقایان و خانم‌ها تفاوت معنی‌داری نداشت.

    کلیدواژگان: مندیبل، توموگرافی کامپیوتری با پرتو مخروطی، رادیولوژی دندان
  • عبدالرحیم داوری، فرزاد ضیائی صفحات 107-112
    مقدمه

    امروزه از لیزر در بسیاری از اعمال دندان‌پزشکی استفاده می‌شود. برخی مزیت‌های درمان ضایعات بافت نرم دهان شامل کاهش نیاز به بی‌حسی موضعی، خون‌ریزی حداقل، ترمیم سریع و کاهش عوارض پس از جراحی می‌باشد. به این دلایل برای درمان این ضایعه‌ی فیبرومای تحریکی از لیزر استفاده گردید.

    گزارش مورد

     در این مطالعه، ضایعه‌ی فیبرومای تحریکی در یک خانم 54 ساله به وسیله‌ی جراحی با لیزر CO2 درمان شد و روند جراحی لیزر، ترمیم و راحتی بیمار مورد بررسی قرار گرفت

    کلیدواژگان: لیزر CO 2، ضایعه ی فیبرومای تحریکی
|
  • Ali Hafez Qoran, Roodabeh Koodaryan, Vahid Hassanzadeh, Elnaz Omrani Pages 1-9
    Introduction

    Evaluation of alveolar bone thickness is crucial for proper implant placement and support and aesthetics of soft tissue around implant restorations. The aim of this study was to determine the relationship between skeletal protrusion of jaw and labiolingual inclination of teeth with maxillary and mandibular anterior alveolar bone thickness using computed beam computed tomography (CBCT).

    Materials & Methods

     

    In this descriptive-analytical study, cone beam computed tomography images were obtained from 100 patients referred to the radiology department of Tabriz Dental School from 2013-2015 before implant insertion. Maxillary and mandibular protrusion was determined by measuring SNA (Sella-nasion-A point) and SNB (Sella-nasion-B point) angles and labiolingual inclination of maxillary and mandibular anterior teeth was determined by measuring U1-NA (Upper 1-Nasion A point) and L1-NB (Lower1-Nasion B point) angles. Then, thickness of buccal bone was measured at three levels: 3 mm below the CEJ (A), the middle part of the root (B) and the apex (C). Data were analyzed by using descriptive statistics (mean and standard deviation) and Pearson’s correlation coefficient and p value < 0.05 will be considered statistically significant.

    Results

    Mean thickness of bone was higher at level C than other two levels and lower at level A than others. There is no statistically significant relation between mean maxillary bone thickness and SNA (p value > 0.05) except for B region on canine (Pearson correlation coefficient = 0.305 and p value < 0.05). There is no statistically significant relation between the mean maxillary bone thickness and U1-NA. There is no statistically significant relation between mean mandibular bone thickness and SNB and L1-NB. (p value > 0.05).

    Conclusion

    There was no statistically significant relation between maxillary and mandibular protrusion and labiolingual inclination of upper and lower anterior teeth with alveolar bone thickness.

    Keywords: Tooth, Alveolar bone, Thickness, Cone beam computed tomography
  • Farzaneh Aghakhani, AmirMansour Shirani, Nima Amini Pages 10-17
    Introduction

    Recurring aphthous ulcers is a common and painful ulcer in the oral area. The aim of this study was to evaluate the impact of length of radiation in the same dose for the treatment of recurrent aphthous stomatitis. To date no similar study is available.

    Materials & Methods

     

    In this double-blinded clinical trial, 30 patients with minor aphthous ulcer that were referred to Oral medicine department of Islamic Azad university were selected according to convenience sampling and inclusion exclusion criteria and were randomly divided into two similar groups. Low level laser therapy with diode 660nm was used in group A with 200 mW and 20 seconds setting and in group B with 20 mW and 200 seconds setting in two sessions on the first and third days were used. The time of clinical healing and the pain intensity as VAS were recorded. Data were analyzed by Independent t-test and Mann-Whitney test (p value < 0.05).

    Results

    The pain intensity from first day after the laser until the seventh day in group B was significantly less than group A (p value < 0.001). The mean size of lesion was significantly lower in the third day (p value = 0.03), fifth (p value < 0.001) and seventh (p value = 0.001). The mean clinical healing time in group B was significantly lower than group A (p value < 0.001).

    Conclusion

    According to this study's findings, longer time of irradiation in lower output power of 660 nm diode laser was suggested for treatment of recurrent aphthous ulcer.

    Keywords: Aphthous ulcer, Low level laser therapy, Wound healing time, Pain
  • Fatemeh Yari, Mehdi Rafiei, Arash Golestaneh, Eilnaz Ehrami Pages 18-24
    Introduction

    Orthognathic surgery not only changes the appearance of the face and the occlusion, but also changes the biomechanics and force of chewing. The aim of this study was to evaluate the maximum changes in byte force after orthognathic surgery in class III patients.

    Materials & Methods

     

    In this clinical trial study, 20 class Ш skeletal patients referred to the School of Dentistry of Isfahan Azad University in the academic year 97-98 were selected and were divided into two groups before orthognathic surgery and 3 months after orthognathic surgery. The surgical technique in these patients was 2-jaw technique (Lefort 1 and BSSO). The area of the first right maxillary molar and the left maxillary first molar were measured at two intervals before surgery and three months after surgery. The sensor was first placed on one side of the first maxillary molar, then on the other side, and vice versa. The measurements were repeated three times on each side and the highest number was recorded as the patient's MBF (Maximum bite force). Data were analyzed using ANOVA and Tukey statistical tests (α = 0.05).

    Results

    Mean maximum dental bite force was significantly decreased 3 months after surgery (p value < 0.001); this did not lead to a significant difference between maximum bite force and gender (p value = 0.244).

    Conclusion

    Maxillofacial surgery in class III skeletal patients reduces the byte force in 3 months after maxillofacial surgery.

    Keywords: Bite force, Malocclusion, Angle class III, Orthogenatic surgery
  • Saeedeh Talebianpour, Hajar Attarzadeh Pages 25-32
    Introduction

    Microleakage has always been a problem in restorative dentistry. To decrease microleakage, different restorative techniques and materials have been recommended. The purpose of this study was to evaluate micro leakage of the composite restoration in deciduous anterior teeth using the open sandwich technique by two different liners.

    Materials & Methods

    This cross-sectional experimental study was conducted at Khorasgan University in 2019. A total of sixty intact deciduous canine teeth were divided into 3 groups of 20. At the buccal surface of the specimens, the Class V cavity was extracted at 1 mm below the CEJ (Cementoenamel junction) and in groups 1 and 2, ionoseal liner and Fuji II ionomer glass were placed at the buccal floor. Cavities were restored with Z250 composite resin. In group 3 which served as the control, restorations was perfromed without liners. All samples are prepared for establishment after dying in methylene blue 0.5% solution. The buccal lingual incisions with a thickness of 1 mm were inspected under stereo microscope for micro leakage. A total of 5 samples were extracted from each group via random sampling to examine the marginal compliance under SEM (Scanning electron microscope). The intergroup comparisons were made using the chi-square and Kruskal-Wallis tests. Besides, intra-group comparisons were performed using the Mann-Whitney U test. All statistical procedures were performed at a significance level of less than 0.05 (p value < 0.05) using Gpower software.

    Results

    The outcome of this study showed that microleakage of gingival margin in open sandwich techniques with ionoseal and Fuji II (group 1, 2) was significantly higher than in control group (p value = 0.033).but in comparison between group 1,2 there was no significant difference (p value = 0.795). In SEM evaluation there was no significant difference in gingival microleakage (p value = 0.232).

    Conclusion

    Use of two liners: Ionoseal and Fuji II in Class V cavities restored by opensandwich technique in deciduce anterior teeth can reduce gingival microleakage.

    Keywords: Dental leakage, Ionoseal, Glass ionomer, Dental restoration
  • Fereshteh Seyedeh, Reza Darabi, Monireh Nili, Pooya Ashtijoo Pages 33-41
    Introduction

    Marginal adaptation is one of the key factors in the success of dental crowns. It is necessary to identify marginal adaptation in order to determine the spacing and prevent the onset of diseases. This study sought to use 3D and manual printing methods aiming at manufacturing heat press full-coverage extra-coronal restorations with more marginal adaptation.

    Materials & Methods

     

    This study was conducted in the year 1397-98 at the Islamic Azad University of Isfahan using descriptive-analytical and cross-sectional method with 20 samples. Ten samples were evaluated using a 3D printing method, and ten samples were assessed by manual wax-up technique. Results were analyzed using Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests.

    Results

    There was a significant difference between the restoration space and the marginal edges in eight parts of the teeth in the manual method (p value < 0.001). The marginal edge space in the eight parts of the tooth was not significantly different in the 3D print method (p value = 0.614). A significant difference was observed in restoration space and the marginal edge between 3D printing and manual techniques (p value < 0.001).

    Conclusion

    The compatibility of the complete outer crowns of the heat press in the 3D printing method was not significantly different from the manual waxing method.

    Keywords: Dental marginal adaptation, Crowns, Prosthodontics
  • Forooz Keshani, Nakisa Torabinia, Neda Dinarvand Pages 42-49
    Introduction

    Proper diagnosis and administration of medication is one of the main aspect of treatment done by healthcare workers, such as dentists. Therefore, they should have enough knowledge, act precisely regarding the drug selection, dosage, and duration of treatment. The current study aimed to assess the knowledge and practice of the senior dentistry students and general dentists in Isfahan.

    Materials & Methods

     

    The present descriptive, analytical, and cross-sectional study was done on 99 senior dentistry students and 89 general dentists in 2018 in Isfahan. The questionnaire of this study contained 3 parts, including demographic details and information on knowledge and practice. The obtained data were analyzed with SPSS version 25 and the two groups were compared (p value < 0.05).

    Results

    The knowledge of the dentists and students at the poor level comprised (2.2% and 3% respectively), in moderate (82% and 82.9%) and in good (15.8% and 14.1%), respectively and for practice, for low (7.9% and 5%), moderate (84.2% and 89.6%) and good (7.9% and 8.1%), respectively. The practice of both dentist (p value < 0.001, r = 0.417) and students (p value = 0.03, r = 0.213) was remarkably associated with their knowledge. The comparison of the knowledge (p value = 0.30) and practice (p value = 0.33) between dentists and students showed no statistical difference.

    Conclusion

    According to the result of this study, it seems that conducting further training programs and making educational pamphlets on drug prescription can help increase the knowledge and practice of dentist dentistry student.

    Keywords: Knowledge, Dentists, Prescription drugs
  • Nakisa Torabinia, Roya Sherkat, Amirhossein Ranjbar, Forooz Keshani* Pages 50-58
    Introduction

    With theincrease in the use of dental services and the increase in the use of different materials in several fields, the prevalence of allergic reactions to these substances has also been rising. In this situation, the diagnosis of allergic reactions and their prevalence among dentists is important. The purpose of this study was to determine the prevalence of these reactions among students, residents and faculty members of Isfahan Dental School.Materials &

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted at Isfahan Dental School using a form for data collection in 2018, which was provided by professors and colleagues from the Immunology Department of Isfahan University of Medical Sciences, on clinical students, residents and faculty members of Isfahan Dental School. Finally, the data were analyzed using descriptive statistics, Chi-square methods (p value < 0.05).

    Results

    Of 200 participants in this study (152 students, 23 residents and 25 faculty members), 64 % showed allergic reaction to at least one dental workplace (69.1 % among the students, among the faculty members was 40.7 % and among the faculty members was 56 %). The most common allergic reaction among all participants was skin itchiness, hives, and respiratory responses. The pre-clinical and laboratory sections had the highest prevalence of allergic reactions.

    Conclusion

    The results of this study showed that the prevalence of allergic reactions caused by allergens in the dental environment is very important and the most common reactions is skin reactions and subsequent respiratory reactions. Also, among the most common allergy to dental materials was latex gloves.

    Keywords: Prevalence, Allergens, Dental staff
  • Elaheh Najafi, Mostafa Amini-Rarani, Maryam Moeeni* Pages 59-69
    Introduction

    Oral health is an important factor affecting quality of life. This research examined the correlates of demand for basic dental services among the Iranian households.

    Materials & Methods

    This research was a secondary data analysis of cross-sectional data in which the data extracted from National Survey of Iran’s Household Income and Expenditure Survey-2018 were analyzed. The study sample included 17548 eligible households from whole country. The logistic regression model was used to analyze demand for basic dental services. Three regression models were estimated.

    Results

    The probability of demand for basic dental services was reduced as households’ heads were more educated, non-married or unemployed (p value < 0.05). The probabilities of demand for basic dental services were higher among households of higher income quintiles comparing to the first income quintile (p value < 0.05). Furthermore, the probability of demand for basic dental services was higher among those households with elderlies aged more than 70 years old or those households with children aged between 6-12 years old (p value < 0.05).

    Conclusion

    The possibility of demand forbasic dental services was correlated to demographic and economic factors as well as age component of household’s members. As a result, dental health policymakersshould pay attention to demographic and economic status and age status of population.

    Keywords: Dental care, Household, Iran
  • Firozeh Nilchian, Ahmadreza Mohamadsalehi*, Ali Akhavan Pages 70-78
    Introduction

    Professional ethics in any field of medical specialties lead to better communication between patient and doctor and ultimately improve the quality of health care and patient satisfaction will follow. So, we aimed to evaluate the professional communication skills in students before and after training in an attempt to improve the clinical skills in all students of medicine and dentistry.

    Materials & Methods

    This quasiexperimental study had 100 dental students from Isfahan University of Medical Sciences enrolled in the year 1395 before and after taking the course and were rated using valid and reliable questionnaires and then the scores were compared. The data was analysed via independent-t test and co-variance. P value = 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Based on the results of data analysis a difference between the level of students' knowledge before and after the lessons were observed. Moreover, the mean score for men and women after completing the course did not significantly differ. Based on the results of independent t test scores in men and women's clinical skills before taking the course, there was no significant difference (p value = 0.689). There was no significant relationship between other subscales and gender before and after training (p value = 0.2).

    Conclusion

    According to the results of data analysis, the theoretical presentation of the course has improved students' perceptions ofclinical skills. Therefore, taking into account the views of dental students is one of the necessary elements in improving the education and training of oral health care providers in the community in the future.

    Keywords: Dental health education, Clinical competance, Dental students
  • Mohammad Sadegh Shiranizadeh, Azadeh Torkzadeh*, Afshin Yadegari-Naeini, Seyed SasanAryanezhad Pages 79-88
    Introduction

    Evaluating the dimensions of buccal and palatal alveolar bone in the anterior maxillary teeth is very important in patients who are candidates for immediate implant replacement. The aim of this study was Assessment of buccal and palatal alveolar bone thickness in maxillary anterior teeth on cone beam computed tomography (CBCT).

    Materials & Methods

    In this descriptive-analytical study, 78 CBCT images of patients referred to Radiology Department of Khorasgan Dental Faculty were evaluated. The collected data included the measurement of the bone thickness of the alveolar buccal and palatal anterior maxillary teeth at three locations of the crest, the middle region of the root and apex with the Sidexis software. Then, the measurements were compared between males and females. The data were analyzed by T-test statistical methods.

    Results

    The mean thickness of the buccal alveolar bone in the crest region and the middle region of the central, lateral and canine teeth was less than 1 mm. The mean thickness of the buccal alveolar bone at the apex site of the central, lateral and canine teeth was more than one mm. The mean thickness of the palatal alveolar bone in the crest region of the central, lateral and canine teeth was less than one millimeters. The mean thickness of the palatal alveolar bone in the middle region of the root and apex was more than one mm. There was no statistically significant difference between the sex and thickness of the buccal alveolar bone, except at the apex of the central and lateral teeth (p value > 0.05). Between sex and thickness of palatal alveolar bone, in the crest of lateral and canine teeth and in the middle root and apex area of all three central, lateral and canine teeth in men were significantly more than women (p value < 0.05).

    Conclusion

    The buccal alveolar bone was present in most of the points examined at the crest and mid-root site, and the palatal alveolar bone was at the crest site at most checked points with a thickness of less than 1 mm.

    Keywords: Cone beam computed tomography, Maxilla, Tooth socket
  • Negin Razavi, Monireh Nili*, Masoud Feizbakhsh, Bahador Afrooz, Sina Jamshidi Pages 89-97
    Introduction

    The curve of spee is very important in complete oral reconstructions and can be used as a reference for prosthetic and orthodontic reconstructions. This study assessed the curve of spee in the maxilla and mandible and its relationship with the overjet and overbite in class I, II, and III malocclusions in Iranian population. In this descriptive cross- sectional study, 75 pairs of dental casts with permanent dental system and having second molars, available in the clinic of Khorasgan Azad University and private orthodontic offices were selected and divided into three groups of 25 based on malocclusion I, II, and III.

    Materials & Methods

    In this descriptive cross- sectional study, 75 pairs of dental casts with permanent dental system and having second molars, available in the clinic of Khorasgan Azad University and private orthodontic offices were selected and divided into three groups of 25 based on malocclusion I, II and III. The radius and depth of curve of spee were obtained. radius of the curve of spee, the tip of canine cusps, the mesiobuccal of the first molars, and the distobuccal cusps of the second molars were joined together in the form of an arch. To measure the depth of curve of spee, the reference plan was drawn from buccal canine cusp to distobuccal cusp of the second molars. The perpendicular lines were drawn from this line to the edge of the premolars cusp, the first molar and the second molar mesiobuccal cusp and the deepest part was regarded for the measurements. Overjet was measured as an average of 6 upper anterior teeth and overbite as an average of 4 anterior lower teeth and the values of radius and depth of horseshoe curvature and overbite and overjet values were analyzed by One-way ANOVA and Tukey test and Correlation between data was also examined by Pearson correlation coefficient test (p value = 0.05).

    Results

    In class II malocclusion, overbite values had a significant relationship with radius (p value = 0.02) and depth of the curve of spee (p value = 0.04), in class III malocclusion, overbite values had a significant relationship with the curve of spee (p value = 0.001) had. In class II malocclusion, the curve of spee was deeper and overbite values were higher, and also in the class III malocclusions, a direct relationship existed between the curve of spee and overbite.

    Conclusion

    Curve of spee effects the values of overjet and overbite, and the presence of increased overbite results from a deep spee curvature.

    Keywords: The curve of spee, Malocclusion, Overjet, Overbite
  • Shirin Pazhuhandeh, Hasan Momeni *, Shahab Etemadi شهاب اعتماد, Arman Ebrahimi Pages 98-106
    Introduction

    The inferior alveolar canal is an important anatomical structure in the field of dentistry implants and cone beam computed tomography (CBCT) is an important diagnostic technique. The aim of this study was to evaluate the prevalence of anatomical variations of the mandibular canal observed in CBCT images.

    Materials & Methods

    This descriptive-analytic study 384 inferior alveolar canals were evaluated in 192 patients who were referred to the radiology department of Isfahan Azad University in 1396 for a cone- beam computed tomography. Radiographs were performed to assess the frequency of different left and right mandibular canal segregations by sex in terms of upper and lower position, baccolingual position, shape of the general canal. The frequency and different types of existing mandibular plug canals were also evaluated. Data were analyzed by Chi Square, independent T-test, Paired t- test (p value < 0.05).

    Results

    The mandibular canal was 2.1% of the lower position, 11.9% of the upper position and 86% of the middle position. Statistically significant differences were observed between the frequency distributions of canal positions and gender(p value = 0.004). The prevalence of Bifid mandibular canals was 14.8%. There was no significant relationship between the shape of the general channel path and gender. There was no significant difference between the mean distance between the mandibular canal and the buccal cortex in both Molar and Ramus with the sex of the subjects and the side of the canal (p value < 0.05).

    Discussion

    The highest frequency of mandibular canal in most subjects was on the right in the intermediate position. The mean distance between mandibular canal and buccal cortex in Ramos and Molars area on both right and left sides was not significantly different between men and women.

    Keywords: Mandible, Cone beam computed tomography, Radiography dental
  • Abdolrahim Davari, Farzad Ziaei Pages 107-112
    Introduction

    Nowadays laser can be used in many dental procedures. Some of the advantages of laser surgery in oral soft tissue lesions treatment are: reduced need to use local anesthesia, minimal bleeding, faster healing and reduced risk of post-operative complications. Due to above reasons laser was used for treatment of this irritation fibroma case.

     

    Case Report

     In this case report an irritation fibroma lesion in 54 year old female was removed by CO2 laser surgery and the surgery procedure healing and patients comfort have been evaluated.

    Keywords: CO2 laser, Irritation fibroma